gelaagd

Dit ontwerp is geleidelijk tot stand gekomen, niet vanaf een schetsfase, maar in situ. We bevinden ons in het hart van historisch Brugge, achter de gevel van een vroegere apotheek. Het recentere achterhuis - met invloeden uit Japanse architectuur - laat een verborgen binnentuin zien. Zie je het kleine poortje achteraan in de tuinmuur? Wel, daarachter vloeit één van de oudste stadsreitjes. 

De tuinkamer was volledig dichtgegroeid en achterin, voor het poortje, stond een tuinhuis. We adviseerden de bouwheer om niet zomaar te gaan voor tabula rasa. Integendeel, gewapend met de takkenschaar en markeerlint snoeiden we ons voorzichtig een weg. Verwaarloosde hagen werden in één namiddag plots indrukwekkende sculpturen. De tuin onthult zich verder laagje na laagje. Een sporenonderzoek met de erfgoedcel ontrafelde de geschiedenis van de tuinmuur en gaf mogelijkheden aan tot het terug openmaken van oude gevelopeningen naar het reitje. Niet waar we ze eerst in gedachten hadden, maar gewoon waar we ze traceerden.

Tot de essentie gekomen "voelen" we de plek. Laagjes zijn weggehaald; nieuwe worden voorzichtig toegevoegd. Binnen en buiten als één verhaal. De Japanse zen-sfeer die er zo al is, versterken we door niet te kiezen voor een terras, plantvakken,... neen, we werken vanaf een bodemtapijt. Heel aftastend, heel organisch. Vanuit de architectuur brengen we een shelter in de tuin, die zich inleest als een zwevend blad papier...

We zien het als een groot voorrecht als we op die manier aan het werk kunnen. Dit is écht waar we voor gaan, los van alle routines, stijlen en trends. HEERLIJK! 

Webdesign by Circonflex