Transitie Paterskerk Roeselare

Opdrachtgever Triginta geeft religieus vastgoed en nieuwe maatschappelijke functie, gekoppeld aan zorg. Vanuit dit oogpunt is een transitie van de Paterskerk met bijgaand klooster te  Roeselare in de maak. Er is een plan in de maak waarbij het complex kantoorunits, commerciële ruimtes en zorgwoningen samenbrengt. 

Het team van BOW-architecten en Herbé nam Atelier Artisjok mee in bad voor een optimale afstemming van de buitenruimtes op het omliggende stadsweefsel. Er ontstaat nl. een sequentie publiek - semipubliek - privaat, en dit vraagt een passend omgevingsontwerp. Het betreft stedelijk groen op microschaal, met een aantal omsloten tuinkamers.

We zouden geen "landschappers" zijn als we niet buiten de lijntjes kleuren. Vanaf de eerste schetsen tasten we het potentieel van de open ruimte als geheel af, en laten we ons niet binden door de perceelsgrens. Die aanpak resulteert in een mooie flow en een dynamiek met impact op "de straat". 

Hoewel eerst wenkbrauwen werden gefronst, wordt dit onderzoekend ontwerp gewaardeerd door de opdrachtgever, de architecten maar ook door de stadsdiensten. We lijnen een korte termijnoplossing af, en een langere termijnvisie als doorgroeiscenario vanuit de eerst haalbare maatregelen.

We staan aan het begin van een verhaal, en wat we hier al even tonen zijn zeker nog geen gedragen oplossingen. Zie deze presentatie als een voorbeeld van onze aanpak eerder dan als projectplan op de site.

 

 

Webdesign by Circonflex